Proiectare casa sau alt timp de imobil (pensiune, sediu firmă, bloc) în zona Brașov. La acest serviciu se adaugă și obținerea tuturor avizelor pentru a demara proiectul de construcție.

Fie că ești în căutarea unui arhitect, a unui inginer structurist, noi te ajutăm cu o echipă specializată, pentru ca proiectul tău să prindă contur cât mai repede. Dacă terenul pe care îl deții este extravilan, te putem ajuta cu documentație pentru PUZ (plan urbanistic zonal) pentru a trece terenul în intravilan și a putea construi pe el (detalii în partea de jos a paginii).

Primii pași în procesul de proiectare casa

Înainte de a începe efectiv proiectarea unei case este nevoie de câteva informații. E envoie de un certificat de urbanism (CU, pe care îl obțineți de la primăria locală, care va conține informații importante despre teren si ce fel de constructie vi se permite sa realizati), un plan topografic cu cote vizat de OCPI (firmele de cadastru se ocupă de acest aspect) si extras CF cu geometria terenului. Ne ajută să aveți cristalizată o idee despre ce doriti sa construiți, sistemul constructiv preferat (constructie clasica / structura lemn etc), sistemul de instalatii preferat etc.

După ce avem detaliile de mai sus se va realiza un studiu geotehnic care are ca scop determinarea tipului de pământ pe care se va așeza viitoarea clădire, gradul de tasare a pământului, omogenitatea acestuia și distanța până la pânza freatică. Studiul GEO vă ajută să economisiți bani, deoarece inginerul de structură poate calcula exact, fără aproximări, necesarul de fundație pentru clădirea dumneavoastră. 

Cu toate informațiile adunate până la acest pas se poate începe proiectarea imobilului, atât pe partea de arhitectură cât și pe partea de structură. La încheierea procesului de proiectare se va trece la obținerea avizelor necesare pentru obținerea autorizației de construcție (fără de care nu aveți voie legal să demarați construirea).

Câțiva termeni explicați pentru a înțelege documentația pentru proiectare casa:

DTAC înseamnă Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire si reprezintă proiectul de arhitectură, rezistență și instalații. În baza acestei documentații primăria emite autorizația de construire. PTh înseamnă Proiect Tehnic și reprezintă totalitatea documentelor, planurilor furnizate de către arhitecți, ingineri de rezistență, ingineri de instalații. PTh cuprinde soluţiile tehnice şi economice de realizare a obiectivului de investiţii, pe baza căruia se execută lucrările de construcţii autorizate. DE înseamnă detalii execuție.

Avize necesare proiectare casa

Avizele necesare pentru construirea casei sunt de două tipuri. 1- Avize de la furnizorii de utilități, respectiv: energie electrică, apă, canal, salubritate etc. 2 – Avize de la autorități, cum ar fi cea de la mediu, ISU, DSP, MapN etc.  Avizele de care aveți nevoie sunt specificate în Certificatul de urbanism (C.U. – se obține de la primărie).  Eliberarea lor ar trebui să dureze, în funcție de fiecare instituție, de la 30 la 60 de zile.

În funcție de zonă și de specificațiile legale, pentru obținerea certificatului de urbanism și implicit pentru autorizația de construire mai pot fi necesare următoarele avize:
• Aviz de scoatere a terenului din circuitul agricol, ce poate fi obținut de la oficiul de cadastru teritorial.
• Avizul de la Ministerul Culturii, pentru clădiri situate în zone istorice sau culturale.
• Aviz de Mediu, pentru construcțiile situate în apropierea rezervațiilor și parcurilor naturale, siturilor arheologice.
  
Pentru construcția de case cu destinații mai speciale pot fi necesare și:
• Aviz de sănătate publică, de la DSP
• Avizul de siguranța la stingerea incendiilor, de la ISU
• Aviz de la MapN, Autoritate Aeronautică, SRI, SIE în cazul în care terenul este situat lângă astfel de unități de utilitate și importantă strategică.

Autorizația de construcție va fi eliberată pe baza depunerii la primărie a unui dosar, care include: C.U., avizele și proiectul casei. Durata medie de obținere: 30 zile. Taxa de autorizare se calculează ca un procent (0,5%) din valoarea estimată a investiției. Cea mai frecventă greșeală făcută de cei care vor să-și construiască o casă este că se apucă de acte primăvara. Ideal este ca acest proces să înceapă încă din toamna anterioară. Astfel autorizația de construire poate să fie eliberată în luna martie-aprilie, când începe sezonul de construcții. 

Pe lângă proiectare casa oferim și serviciul de construire a acesteia, asigurându-ne că proiectul devine realitate.

Dacă doriți surse de inspirație pentru casa pe care doriți să o construiți puteți consulta o colecție de proiecte folosind link-ul următor: Idei proiectare casa

Pentru terenurile extravilane trebuie realizat un plan urbanistic zonal (PUZ) pentru a trece terenul în intravilan și pentru a putea construi diverse imobile (locuință, pensiune, sediu firmă etc). Elaborarea documentației necesare și demersurile care trebuiesc făcute constituie un proces mai îndelungat, de minim un an de zile cel mai adesea. Vă putem ajuta în aceste demersuri, începând cu obținerea certificatului de urbanism necesar și continuând cu restul etapelor necesare.

Dacă sunteți în procesul de achiziționare a unei case construită cu mai mulți ani în urmă sau doriți să faceți modificări la un imobil existent, vă putem ajuta și cu o consultanță în construcții specializată (inginer structuri / rezistență) pentru a lua deciziile cele mai bune. Construcțiile mai vechi pot ascunde anumite degradări. Unele modificări la un imobil nu pot fi făcute legal fără proiectare de specialitate și autorizație. În toate aceste chestiuni o sumă cheltuită pentru consultanță profesionistă poate scuti sume mult mai mari irosite pe un proiect care nu e viabil sau pe amenzi foarte mari.

proiectare casa
proiectare casa
Vali Ditu
Vali Ditu
2021-11-03
Ok
Liliana Lacatusu
Liliana Lacatusu
2021-07-10
Ii recomandam cu drag pe cei de la Pro Casa XXI . Suntem foarte mulțumiți de lucrare,cei de la firma sunt serioși iar baia arata foarte bine(ei s-au ocupat de tot ce înseamnă renovarea unei bai).Pozele atașate la comentariu sunt făcute chiar înainte de finalizarea lucrării. Mulțumim Pro Casa XXI!
Iosif Iulian * Gmail
Iosif Iulian * Gmail
2021-03-10
Am facut de curand un apartament cu aceasta firma: oamenii sunt la alt nivel: decenta, seriozitatea si dedicarea se intrepatrund cat sa creeze o atmosfera placuta cand iei contact (de fiecare data) cu echipa chiar daca este vorba de munca si nu de distractie. Poate parea emfatic textul, dar la sfarsit am vazut ca a iesit totul mai bine decat te poti asteptat de la oameni in general, si atunci am zis: voi recomanda firma cu INCREDERE! Cu stima fam. Iosif!
Oana Trufin
Oana Trufin
2020-01-21
Am facut finisajele casei (gresie, faianta, parchet, obiecte sanitare, partea electrica, usi) cu Pro Casa XXI in august-septembrie 2019. Dl. Panaite si echipa sa sunt atenti la lucrarile de finisaj si isi tin promisiunile - au inceput atunci cand am stabilit si au terminat la timp lucrarea. Am fost foarte multumiti de rezultat. Multumim!